Τρίτη 9 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνεχίζουμε τον αγώνα κυριολεκτικά ακάθεκτοι

Η δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ το βράδυ της Κυριακής, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων

Αργά το βράδυ της Κυριακής, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών:

«Εκ μέρους του ΚΚΕ, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους και εκείνες, τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, που συστρατεύτηκαν μαζί μας σε αυτή τη σκληρή μάχη, εμπιστεύτηκαν και ψήφισαν το ΚΚΕ και τους θυμίζουμε την υπόσχεσή μας να ανταποκριθούμε από αύριο κιόλας όχι μόνο απέναντι σε αυτούς που μας ψήφισαν αλλά και απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους που σε συνθήκες κρίσης αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, που από την άλλη μέρα, από τη Δευτέρα, θα είναι ακόμα πιο οξύτερα.

Οι φετινές εκλογές, όπως και το προβλέπαμε σε ένα βαθμό, αλλά και το απέδειξαν τα αποτελέσματα, προσεγγίζουν πάρα πολύ τις εθνικές εκλογές χωρίς βεβαίως και να θέλουμε να τις ταυτίσουμε πλήρως μαζί τους. Ωστόσο, έχουν πολύ μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004, που έγιναν τρεις - τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές. Το σχέδιο το οποίο είχε εκπονηθεί από τις εκλογές τις εθνικές του 2007, πριν και αμέσως μετά και ξετυλίχθηκε ακόμα πιο φανερά πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή να επιβληθεί ένα είδος περιθωριοποίησης του ΚΚΕ και κυρίως να εκτοπιστούμε από την τρίτη θέση, αξιοποιώντας ή και βοηθώντας κατά περίσταση αναχώματα, αυτό το σχέδιο δεν πέρασε εξ ολοκλήρου. Σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε να το αντιμετωπίσουμε και να το εξουδετερώσουμε, όχι βεβαίως πλήρως. Το ΚΚΕ, με την στήριξη των εργαζομένων, των μελών, των φίλων, των οπαδών, των συνεργαζομένων αντιμετώπισε παλικαρίσια τις προβοκάτσιες και αποδείχτηκε για άλλη μια φορά ότι έχουμε αντοχή και δυναμική που δυσκολεύει, τα σχέδια διαμαρτυρίας να διοχετεύονται πλήρως σε δυνάμεις ανώδυνης πολιτικής παρέμβασης και δράσης.

Το εκλογικό ποσοστό του ΚΚΕ - παίρνοντας όλα τα δεδομένα και αφού βεβαίως διαμορφωθεί έως το τέλος - το εκτιμάμε ότι είναι θετικό, ακριβώς παίρνοντας υπόψη όλα τα χαρακτηριστικά των σημερινών εκλογών και τις ειδικές συνθήκες και την όποια επίδραση είχε η αντικομμουνιστική προβοκάτσια. Δεν εφησυχάζουμε, καθώς το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο του τόπου δεν πρόκειται να παραδώσει εύκολα τα όπλα.

Θεωρούμε ότι στόχος του συστήματος είναι να ανακόψει όχι μόνο τη δυναμική του ΚΚΕ, αλλά κυρίως τη δυναμική του ίδιου του κινήματος, την αναγέννησή του στο άμεσο μέλλον. Είμαστε σε θέση, όχι μόνο εμείς, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του εργαζόμενου λαού, να χαλάσει αυτά τα αντιλαϊκά και επικίνδυνα σχέδια. Οι δυνάμεις της δικομματικής εναλλαγής, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητα του πώς διαμορφώθηκαν μεταξύ τους τα ποσοστά, παραμένουν σχετικά ψηλές σε συνθήκες κρίσης, πράγμα το οποίο εμείς ως ένα βαθμό το είχαμε αναδείξει και το προβλέπαμε. Δεν είναι τόσο εύκολη η πλήρης ανατροπή της δικομματικής εναλλαγής σε συνθήκες που το κίνημα δεν έχει δείξει ακόμα τη δύναμη και τα δόντια του. Ομως, η σταθερότητα της δικομματικής εναλλαγής και η εμβέλειά της δεν μπορεί να εξαχθεί μόνο από τα ποσοστά των δύο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται και από το μεγάλο ποσοστό της πρωτοφανέρωτης, για τα ελληνικά δεδομένα, αποχής που, σε ένα μεγάλο μέρος, έχει υπόβαθρο τη διαμαρτυρία απέναντι στην πολιτική της ΝΔ αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή η σταθερότητα που δείχνει λοιπόν το δικομματικό σύστημα της εναλλαγής δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και επομένως υπάρχουν περιθώρια, εφόσον συντρέξουν και οι προϋποθέσεις, ο λαός να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, αυτή η εναλλαγή μπορεί να δεχτεί σοβαρά πλήγματα στην πορεία.

Το συμπέρασμα όμως που βγαίνει είναι το εξής: Οχι μόνο δε χρειάζεται η αποχή, όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερη δράση. Η αποχή, όσο και αν λένε και οι δυο ότι τους προβληματίζει, δεν πρόκειται να τους βάλει μυαλό, δεν πρόκειται να τους αλλάξει την πολιτική.

Αντίθετα, θα προσπαθήσουν να τη χρησιμοποιήσουν με το δικό τους τρόπο ο καθένας για να εμποδίσουν, με την περισσότερη μαζική συμμετοχή του λαού, να δεχθούν νέο πλήγμα και σε ψήφους στις εθνικές εκλογές και κυρίως στη δράση μέσα στο κίνημα.

Η αποχή για μας, χωρίς να υποτιμάμε το πολιτικό της υπόβαθρο ως τάση και ως επιλογή, εμποδίζει πριν απ' όλα την ανάκαμψη και την αναγέννηση του κινήματος που σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Το ΚΚΕ παραμένει η δύναμη εκείνη που είναι σε θέση να συμβάλει στην αναγέννηση και στην ανασύνταξη του κινήματος, είναι η δύναμη εκείνη που μπορεί να δώσει ουσιαστικό πλήγμα, μαζί βεβαίως με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις που υπάρχουν στην κοινωνία, να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στον εθνικισμό, στο ρατσισμό, στον αντικομμουνισμό, φαινόμενα τα οποία μπορούν να βρουν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μια έξαρση και στο βαθμό που ο λαός δε χρησιμοποίησε και τα δικά του όπλα.

Το ΚΚΕ θα παραμείνει αδιάλλακτο και σε έναν τέτοιο κίνδυνο, κίνδυνος ο οποίος ενυπάρχει και σε συνθήκες κρίσης και σε συνθήκες όπου η επίθεση σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων είναι καταιγιστική και που οπωσδήποτε θα θελήσουν ορισμένοι να χρησιμοποιήσουν και τον εθνικισμό και το ρατσισμό για να πλήξουν το λαϊκό κίνημα. Ο κίνδυνος του εθνικισμού και του ρατσισμού είναι υπαρκτός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας κίνδυνος που δεν είναι αντιμετωπίσιμος και αμετάκλητος. Και επιμένουμε σε αυτό: Περισσότερη δράση, περισσότερη συσπείρωση, όχι αποχή.

Η αποχή για μας είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την κάλπη. Αν θέλετε αυτό είναι μία πλευρά. Πάνω απ' όλα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μη μετατραπεί σε μία στάση αποχής εκεί που χρειάζεται η περισσότερη οργάνωση και η περισσότερη μαχητικότητα. Στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, στα γραφεία, στις επιχειρήσεις, στους δρόμους, στον αγώνα όλων των εργαζομένων, της αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων, στους χώρους μόρφωσης, μάθησης και δουλειάς της νεολαίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα ακάθεκτοι κυριολεκτικά και από τη Δευτέρα θα είμαστε όπως είπαμε πολύ έγκαιρα σταθεροί και πιστοί στο ραντεβού μας με τον αγωνιζόμενο λαό».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ